Hur vanligt är celiaki och glutenintolerans?

Nu har jag varit ute och sökt på nätet igen och funnit lite intressanta synpunkter som jag vill förmedla här, längst ner finns uppgifterna över var jag fann den här informationen.

Celiaki betraktades en gång i tiden som en ovanlig sjukdom.
Senare års studier visar att riktig celiaki och tyst celiaki kan överstiga 1% i västvärlden och runt om i världen.
Man tror att så många som 42% av befolkningen i USA har gener som påverkas av vete.
Gluten överkänslighet kan vara en viktig faktor i åtminstone 77% av alla fall av autoimmuna sjukdomar.
Den sammanlagda mängden oupptäckta fall av allergi mot gliadin, allt från mild allergi till alvarlig , kan vara så hög som 29% i USA.

För en generation sedan fick läkarna lära sig att sjukdomen celiaki var så ovanlig att dom kanske aldrig skulle träffa på ett fall under sin livstid. Ändå så såg de gamla grekerna sjukdomen så ofta, utan internet, telefon eller tidningar,  att de gav den ett namn.
Mer nyligen har nyfikna endokrinologer med lyckliga patienter undrat över varför celiaki var så vanligt ihop med diabetes. En del psykologer som upptäckte celiaki tyckte det var vanligt med celiaki ihop med psykologiska problem. Reumatologer blev nyfikna på varför celiaki föreföll så vanligt ihop med reumatoid artrit.

Hur har en ovanlig sjukdom kunnat bli något som kan påverka så många som 1 av 4 amerikaner någon gång i deras liv? Svaret är att sjukdomen inte har blivit vanligare utan den har funnits där hela tiden och läkarna börjar nu lära sig hur de ska upptäcka den.

Av alla amerikaner räknar man med att 42 % har gener med glutenöverkänslighet
29% har antikroppar som kan upptäckas genom avföringsprov
11% har antikroppar i blodet
1% har sjukdomen celiaki

Här hemma har jag just kommit i kontakt med två bröder i övre medelåldern som har haft problem med magen i hela livet. En av bröderna har just fått besked om att han har celiaki och den andre brodern är nu på väg att gå över till glutenfri kost.
Att leva på glutenfri kost behöver inte vara så svårt man kan äta precis lika gott som tidigare man måste bara lära sig vad som kan innehålla gluten och vad som är säkert att äta.

Idag har jag förresten precis bakat ett jättegott bröd i bakmaskinen. Det smakade precis som ett vanligt bröd.
Receptet kommer på hemsidan inom några dagar: Vardagslimpa med havre
Att baka i maskin är ju hur enkelt som helst i med ingredienserna, programmera maskinen och ca 3 timmar senare är brödet klart. Inga kladdiga redskap, inga tider att passa. Fantastiskt!

Här kommer länken där jag har hämtat ovanstående uppgifter: http://members.cox.net/hal.kraus/gluten/prevalence.htm


Viveca

Välfärdssjukdom?

Ibland när jag går i mina tankar så funderar jag på om inte gluten sensitivity/glutenöverkänslighet är en välfärdssjukdom?
Förr, för flera hundra år sedan, så åt man ju betydligt mindre mängder bröd än vad vi gör idag. pizza, pasta etc var okända saker. Det vete som man eventuellt bakade av hade betydligt mindre mändger gluten än vad vete har idag. Spelt och dinkel som man hör så mycket talas om idag är sådana gamla vetesorter - dom innehåller gluten men inte alls i sådana mängder som dom framforskade sorterna.

Någon gång på vägen kom man underfund med att gluten var bra för det gjorde degen seg och så att den jäser bättre men var det någonsin någon som kollade hur kroppen reagerade när vi fick mer och mer gluten? Det verkar inte så utan det är  först nu när fler och fler visar sig vara överkänsliga mot gluten som det här har blivit aktuellt med sådan forskning.

Så bagarna kunde i godan ro baka sina fina bröd gjorda på vete med extra mycket gluten i. Och för att försäkra sig om att brödet ska bli riktigt fint så hade/har bagaren en säck med ren gluten i och som sedan kan skopas ner i degen. Inte konstigt att vi får för mycket gluten i oss. Och om då kroppen betraktar gluten som ett gift är det väl inte så konstigt att fler och fler uppvisar alla möjliga sjukdomstillstånd.

Bland annat så har vi fått fler och fler personer som får diagnosen autism och/eller ADHD. Det har nu visat sig att många med de här diagnoserna blir mycket bättre och att många symptom försvinner om de äter en gluten och caseinfri kost (casein=ett ämne som finns i mjölk). Det här finns det en hel del forskningsbelägg för och då har man också kunnat se att om man slutar med dieten så återkommer symptomen.
Forskning om autism och gluten har bland annat pågått i USA och NOrge. Idag finns det  speciella föreningar för den här gruppen av glutenöverkänsliga.
Jag har hört talas om fall där barn med ganska svår autism har kunnat gå i vanlig skola efter att ha börjat med gluten- och caseinfri kost. Fantastiskt tycker jag!

En som har forskat om det här med autism/ADHD och gluten är  Dr Malcolm Hooper från University of Sunderland.

Undrar just vad  Livsmedelsverket säger om det här? För mig verkar det som att man borde undersöka saken närmare och kanske sätta vissa högsta värden av gluten som får finnas i vår mar.


Viveca

Dangerous Grains

Nu är veckan igång och som vanligt är det fullt upp på mjöleriet, vi kallar vår fabrik för glutenfria produkter så.

Idag har vi haft besök av vår produktutvecklare. Det är alltid givande att prata med honom för han kan så mycket om hur man skapar bra produkter. Samtalet kom idag också att handla lite om hans svärdotter som har drabbats av  MS. Jag kunde då berätta att det finns en hel del forskning som tyder på att om man har MS så kan man bli mycket bättre om man äter glutenfri kost. MS är en immunologisk sjukdom och glutenet påverkar vårt immunförsvar.

För dom som vill veta mer om gluten så kan jag rekommendera en bok som heter Dangerous Grains, den är skriven av Dr Ron Hoggan. Boken handlar omceliaki och andra gluten-associerade tillstånd.
Här nedan följer några punkter som är hämtade ur boken:
1. Learning disabilities and behaviour problems are increasing.
2. Our grain consumption is on the rise.
3. Certain people are not adapted genetically (based on their heritage) to gluten grains because of the relatively short time (compared to human existence) that grains have been around.
4. People in general may not de adapted to gluten grains because of all the changes that humans have made to the grains themselves.
5. Grains make up much more of our diet today than in the past.
6. Gluten grains have been shown to cause neurological damage.
7. Celiac disease patients have reported more frequently than the rest of the population: abnormal blood flow patterns in the brain, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), learning disabilities and dyslexia.
8. Gluten sensitivity patients have problems with learning and behaviour which are very similar to those found in newly diagnosed patients.
9. Gluten sensitivity is found in 11% to 12% of random groups in the US and UK (celiac disease accounts for 1% of the population).
10. Patients with gluten sensitivity showed improvements in learning readiness after at least three months on a glutenfree diet.

Det är ganska mycket intressant information, eller hur?
Dessutom vet man ju att just veteproduktionen använder sig av jättemycket bekämpningsmedel av olika kaliber - inget av det är nyttigt för oss.

I alla fall så gick vår produktutvecklare iväg med en kasse med glutenfria produkter så nu skulle hans svärdotter prova att äta glutenfritt för att se hur det kommer att påverka hennes sjukdom. Personligen tror jag att det första som hon kommer att märka är att hon blir mindre trött. Men det ska bli mycket intressant att höra hur det går för henne. En av de forskare som anser att gluten påverkar sjukdomen MS är Dr Stacy Astor Shaul.


Dr Shaul har skrivit en hel del intressant om det som han kallar Gluten intolerance: a paradigm of an epidemic.

Jag ska berätta lite mer om det framöver.

Viveca

Söndag 9 sept

Nu är snart den här helgen till ända. I och för sig så tycker ja att jag har fått en hel del gjort.

Jag har bakat glutenfria hamburgerbröd som blev jättegoda. Provade att göra bröden penslade med ägg och utan och det blev bra vilket som. Har också¨kommit på att det kan vara mycket gott att krydda brödet lite med t ex timjan.

Min huvudtanke vara att ta fram ett recept på fiskburgare. Det är en bra grej inte minst för att få barn att äta fisk. Det recept som jag tog fram blev kanonbra. Jag använde mig av frusna torskfiléer, 400 g paket. Blandade i stekt lök, ströbröd - jag brukar  göra glutenfritt ströbröd med jämna mellanrum så att jag alltid har det hemma - ägg och kryddor. Det körde jag i matberedaren och sedan var det bara att steka fiskburgarna och servera i det nybakade hamburgerbrödet.

Det är i och för sig så att varje gång som jag har bakat eller lagat något glutenfritt så brukar jag fotografera det för att kunna ha en bild ihop med receptet på hemsidan. För jag tror att dom allra flesta tycker om att se ungefär hur det kan se ut när det är färdigt. Så idag var inget undantag, först fotograferade jag hamburgerbröden och sedan fiskburgarna i hamburgerbröden tillsammans med en dressin  som jag bladade ihop av creme fraiche, senap och gräslök.
Det är ett pyssel för att få fotona att visa hur god maten är. Jag är ju inget proffs på att fotografera. Idag fick jag hjälp av min man, C-G.
Jag känner mig i alla fall ganska nöjd och imorgon har jag två nya recept att lägga in i receptsamlingen.

På eftermiddagen idag hade vi besök av några gamla vänner och vi kom då att tala om en gemensam bekant som har fibromyalgi.Då berättade jag att jag har läst amerikansk forskning som har visat att många med fibromyalgi kan bli mycket, mycket bättre med glutenfri kost. Vi får se om vår gemensamma bekant kommer att prova det.

Det finns massor med amerikansk forskning som visar hur mycket kroppen påverkas av gluten. Bland annat så har jag fått klart för mig att kroppen uppfattar gluten som ett gift "toxin", tänka sig. Vem hade trott att vi alla äter "gift" varje gång vi tar en smörgås. För att klara sig mot giftet så bildar kroppen antikroppar och det funkar ju för det mesta, men tydligen är det så att för en del kan det bli för mycket gluten och då klarar kroppen inte av att bryta ner glutenet utan det lyckas ta sig ut genom tarmväggen - OBS! det är alltså inte celiaki där tarmluddet blir inflammerat - och sedan vidare ut i kroppen där det kan ställa till en hel del oreda. På engelska kallas det här fenomenet leaky guts. Det står massor om det på nätet, men jag ska berätta mer om det som jag har läst en annan dag.

Nu stänger jag för den här gången - ska sätta mig framför TV och bara slappa en stund.

Viveca


Mitt första inlägg



Såg nyss att jag har gjort fel. Jag la mitt första inlägg som en kommentar. Ja,ja det ska väl bli bättre när jag har lärt mig det här.


Jaha, så var det gjort. Jag har startat min nya blogg. Här har jag tänkt skriva och kommentera mina och kanske andras tankar kring glutenfri kost, celiaki, glutenfri produktion, framtagning av glutenfria recept och annat som jag tänker på.

Att vara egen företagare och tillverkare av glutenfria produkter gör att jag ständigt har företaget och det glutenfria i tankarna. I alla fall nästan.

Sedan en tid tillbaka har jag till exempel funderat en hel del hur det kommer sig att det blir fler och fler som blir glutenintoleranta? Ju mer jag har läst om gluten och hur det påverkar kroppen har jag kommit fram till att det till viss del är ärftligt men också att det är en välfärdssjukdom som kommer sig av att vi helt enkelt äter för mycket gluten. Kroppen klarar inte av att ta emot så mycket gluten.

Sjukdomen celiaki är ju till stor del ärftlig det har forskarna kommit fram till. Men varför bryter den ut hos en del men inte hos andra det tror jag har med den egna kroppens motståndskraft och mängden gluten som man äter.
Hörde till exempel om en kille som bodde ovanför ett bageri och som fick färskt bröd av bagarn varje dag och efter en tid så bröt hans celiaki ut.
Men det nya som jag kommer att kommentera mycket mer framöver är något som på engelska heter gluten sensitivity, det är att man är överkänslig mot gluten. Det visar sig inte genom inflammerat tarmludd utan genom att gluten tränger ut genom tarmväggen och ställer till problem. Men som sagt det ska jag kommentera mer om en annan dag.

Just nu är det lördag och jag ska strax gå ut i skogen och plocka svamp och när jag kommer tillbaka tror jag att jag ska ta fram ett recept på glutenfritt pitabröd och så ska jag baka glutenfritt hamburgerbröd.
Alla glutenfria recept som jag arbetar fram och som jag skriver om här kan man hitta bland recepten på MixWells hemsida. www.mixwell.com det förutsätter förstås att det blir lyckat resultat.

Det här får bli allt för stunden.
Viveca


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0