Fel sorts mat  

Vi äter fel sorts mat


Håller resultatet av vår moderna livsföring på att springa ifatt oss? Kanske är det som med klimatpåverkan? Först händer ingenting, sedan händer ingenting för att så småningom slå ned som en bomb - i vissa fall kanske det då redan är försent att göra något åt det.


Det jag tänker på nu är vår kosthållning.  Vi vet alla att kroppen fortfarande är likadant konstruerad och programmerad som den var för 10000-20000 år sedan. Men vi, vi har sprungit på som om inget har hänt. Vi äter idag inte något som är som det var för tusentals år sedan. Då var det rötter, nötter, en och annan fisk eller köttbit som gällde. Idag äter vi varje dag eller i varje fall nästan varje dag fisk, kött och massor med mjölprodukter. Mjölprodukter som inte ens ingick i kosten när kroppens

utformning skapades.

Kroppen vill inte ha mjölprodukter, i alla fall inte i dom mängder som vi idag mumsar i oss. I våra vanliga mjölsorter finns olika protein som kroppen varken behöver eller vill ha. Ja, faktiskt är det så att kroppen försvarar sig mot dom här proteinerna - varav gluten är ett - genom att bilda antikroppar. Det gick väl an förr i tiden när vi åt  lite, lite vildvete, det klarade kroppen lätt av att försvara sig emot. Det gick bra även när vi började äta lite mer mjölprodukter gjorda av speltvete, dinkelvete etc.


Men katastrofen är det som har hänt under de senaste 100 åren, ja kanske bara de senaste 50 åren. Vi har ändrat vår meny till att i allt högre grad innehålla mjölprodukter, bröd, pizza, pasta, paj, panering, pannkakor, bullar ja listan kan göras hur lång som helst.


Och som ett brev på posten har vi fått den ena sjukdomen efter den andra som skapas eller påverkas av allt det här mjölintaget. Nya sjukdomar har dykt upp, sjukdomar som vi inte vet vad dom beror på t ex fibromyalgi.

Idag forskas det på många håll i världen på hur gluten påverkar kroppen och redan har man funnit en hel del intressanta resultat. I många fall kallar man det glutensensitivity, dvs överkänslighet mot gluten. Det som händer när kroppen inte klarar att bilda tillräckligt med  antikroppar mot gluten, är att olika beståndsdelar i glutenet "smiter" ut genom tarmväggen. Sedan kan det här giftet, för det är ett gift, ta olika vägar och till olika destinationer och vid målet kan det ställa till det ganska ordentligt för kroppen.

Så har forskare i framförallt Norge och Amerika funnit att så kallade peptider från glutenet kan ta sig upp i hjärnan. Där kan det påverka hjärnan på samma sätt som narkotika påverkar hjärnan. Svårigheter att koncentrera sig, dåligt minne, försämrad motorik, försämrat tal etc är symptom som en del personer som idag har diagnosen autism drabbas av när dom äter gluten (och i deras fall även casein - som kommer från mjölk). Genom att utesluta gluten och casein kan många personer med autism bli av med flera av sina symptom. Det finns massor av dokumenterade fall där barn som tidigare inte var kontaktbara har kunnat börja i vanlig skola när de har fått gå över till gluten- och caseinfri kost.


En annan sjukdom som har kommit mycket i fokus under senare år är benskörhet -osteoporosis - som drabbar framförallt många äldre kvinnor. Även här har forskarna funnit ett mycket starkt samband med just gluten.

Listan på sjukdomar som påverkas av gluten kan göras mycket lång.

Och då kan man ju undra om det inte är dags att omvärdera vår kosthållning och framförallt vårt intag av gluten?


Från att ha utgjort en liten, liten del i spelt- och dinkelvete har man odlat fram vete med extra mycket gluten - det ger det som idag kallas starkt vetemjöl. Bagarna

har använt sig av starkt vetemjöl i många år , det är därför som bagarns bröd alltid har blivit så stora och fina.  Nu när vi alla kan köpa starkt vetemjöl i affären och baka stora fina bröd så har bagarn sett sig tvungen att bli ännu bättre. Därför har bagaren en säck med enbart gluten som han kan förbättra brödet med!


Är det då inte dags att börja fråga sig om det verkligen är värt att utsätta kroppen för dessa påfrestningar?

Vi utsätter ju kroppen för en mängd andra påfrestningar som vi inte heller är skapta för, den ständiga stressen till exempel, så förmodligen skulle vi alla må bättre om vi lyssnade lite mer på vad kroppen vill - den biologiska delen av kroppen - och inte bara på  vad viljan, njutningscentrum i hjärnan vill.


Förmodligen är det så att de flesta människor - och kanske också livsmedelstillverkarna inte känner till att gluten är ett gift. För annars skulle väl inte minst Livsmedelsverket och andra hälsoinstitut säga stopp. Låt oss därför hoppas att det här gigantiska problemet, för det är verkligen gigantiskt, kommer till en lösning. Men det är nog inte så lätt, det är mycket stora ekonomiska intressen inblandade precis som med olja. Alla vet att oljan inte är bra för miljön och klimatet, men de stora ekonomska intressena runt om i världen struntar i det för den kortsiktiga vinstens skull.


Men när det gäller gluten så kan var och en av oss själva välja bort produkter med gluten och kanske på det enkla sättet dra en vinstlott och bli av med migrän, minska tarmproblem, förbättra reumatismen och mycket, mycket mer.Viveca Sylvén Kadesjö

Västerås 2007-11-02
RSS 2.0