Celiaki, glutenintolerans och glutensensitivity

I USA och Kanada så särskiljer man mellan olika påverkan som man kan få om man inte tål gluten. Det är dels den relativit kända immunologiska sjukdomen Celiaki. Celiaki är en ärftlig sjukdom och som är kronisk när den väl en gång har brutit ut.
Dels är det glutenintolerans som i Sverige oftast uppfattas som just celiaki, vilket det alltså inte är. Glutenintolerans är en allergisk reaktion på gluten. Med andra ord en allergi.
Slutligen är det glutensensitivity, det är när en kropp som normalt tål gluten, får för mycket gluten och kroppen reagerar genom att den inte hinner bryta ner den mängd gluten som personen äter. Vissa beståndsdelar i gluten kan då läcka ut genom tarmslemhinnan och kommer då ut i kroppen där den sedan kan ställa till med en hel del besvär och påverka andra sjukdomar som man har.


Gluten intolerance

While about one percent of the population is believed to have celiac disease – an auto-immune disease that damages the lining of the gut and inhibits the absorption of vital nutrients – an indeterminate number of people is believed to experience gluten intolerance, which is not thought to be immune-mediated.

According to the American Celiac Disease Alliance, gastrointestinal symptoms associated with gluten intolerance may include "gassiness, abdominal pain, abdominal distension, and diarrhea. These symptoms are usually transient, and are thought not to cause permanent damage”.


Sommar, sol och jordgubbarKan man äta för mycket jordgubbar?
Äntligen har dom svenska jordgubbarna kommit. Håll med om att det är godare med svenska jordgubbar än dom som kommer från t ex Belgien? Jordgubbsdesserter kan man nästan variera i det oändliga. Här kommer receptet på en lättgjord Jordgubbspaj.

Jordgubbspaj
1 pkt MixWells pajskalsmix
3 msk vatten
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
250 g mascarponeost
2 dl crème fraiche
1 msk malen kardemumma
ca 0,5 - 1 l jordgubbar

Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen och knåga ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform. Använd gärna lite aluminiumfolie runt kanten när pajskalet gräddas, så att det inte "åker ner". Grädda pajskalet i 225 graders värme ca 10 minuter. Låt pajskalet svalna.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut den i pajskalet. Skiva jordgubbarna och tryck ner skivorna i fyllningen. Voilá!

Eftersom det är sommar så kan det bli lite långt mellan inläggen men misströsta inte, jag kommer tillbaka.

Ha en riktigt skön sommar!

Viveca


Kan stress skapa glutenintolerans?

 

 

2011-06-12

 

Allergier och intoleranser hos barn blir allt vanligare, med kända allergener som mjölk, gluten (gliadin), soja, skaldjur och ägg m.fl. En allergisk reaktion yttrar sig genom en snabb reaktion från vårt medfödda immunförsvar och kan innebära andnöd, svullnad och klåda. En intolerans är en enklare, kronisk reaktion, som beror på att vårt adaptiva, upptränade immunförsvar aktiveras. Men vad beror dessa reaktioner på..?

 

I en artikel, publicerad på medicinska fakulteten vid Lunds Universitet, har Malmöforskare studerat immunförsvaret hos de gravida kvinnor, vars barn utvecklar glutenintolerans. Resultatet visar att mammans immunförsvar fått en balansförskjutning som bidrar till att barnet har lättare att utveckla sjukdomen senare i livet.

Moderns förskjutning av immunförsvaret kan bero på en virusinfektion eller på miljöfaktorer som kemikalier, osund kost, långvarig stress eller andra faktorer som inverkar på immunförsvaret och på den allmänna hälsan.

Resultatet som framhävs i artikeln, visar på vikten av att mamman är frisk och har ett fullgott immunförsvar. Den stora gåtan om varför vissa barn utvecklar allergier såsom glutenintolerans eller drabbas av mjölkallergi, kan alltså vara på väg att lösas.

Enligt en av artikelns författare, Malin Fex, kan balansskjutning hos en gravid mamma grunda sig i det faktum att ett växande fostret till stor del är främmande för mammans immunförsvar. Om vårt immunförsvar inte erhöll en förskjutning av immunförsvaret, skulle vi stöta bort fostret och få missfall.

- Det sker en förskjutning med det specifika försvaret som anses mindre farligt för fostret samtidigt som det generella försvaret dämpas något, säger Malin Fex, Lunds universitet i Malmö.

Sammanfattningsvis, kan man alltså konstatera att en gravid kvinna bör leva hälsosamt innan och under sin graviditet, inte bara utifrån kända faktorer som alkohol och rökning, utan även genom att ha god återhämtning, minskad stress och lägre exponering av kemikalier och miljögifter.

Källa:
Immunförsvar i obalans kan leda till glutenintolerans
Författare: Eva Bartonek Roxå
Publicerad på Medicinska fakultetens hemsida vid Lunds universitet
Månadens vetenskapliga artikel mars 2011
http://www.vetenskaphalsa.se/immunforsvar-i-obalans-kan-leda-till-glutenintolerans/

 Texten ovan är skriven av Zarah Öberg


RSS 2.0