Celiaki, glutenintolerans och glutensensitivity

I USA och Kanada så särskiljer man mellan olika påverkan som man kan få om man inte tål gluten. Det är dels den relativit kända immunologiska sjukdomen Celiaki. Celiaki är en ärftlig sjukdom och som är kronisk när den väl en gång har brutit ut.
Dels är det glutenintolerans som i Sverige oftast uppfattas som just celiaki, vilket det alltså inte är. Glutenintolerans är en allergisk reaktion på gluten. Med andra ord en allergi.
Slutligen är det glutensensitivity, det är när en kropp som normalt tål gluten, får för mycket gluten och kroppen reagerar genom att den inte hinner bryta ner den mängd gluten som personen äter. Vissa beståndsdelar i gluten kan då läcka ut genom tarmslemhinnan och kommer då ut i kroppen där den sedan kan ställa till med en hel del besvär och påverka andra sjukdomar som man har.


Gluten intolerance

While about one percent of the population is believed to have celiac disease – an auto-immune disease that damages the lining of the gut and inhibits the absorption of vital nutrients – an indeterminate number of people is believed to experience gluten intolerance, which is not thought to be immune-mediated.

According to the American Celiac Disease Alliance, gastrointestinal symptoms associated with gluten intolerance may include "gassiness, abdominal pain, abdominal distension, and diarrhea. These symptoms are usually transient, and are thought not to cause permanent damage”.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0