Autism och gluten

Att gluten påverkar många olika slags sjukdomstillstånd framkommer med all tydlighet. Men att även ett funktionshinder som autism kan påverkas positivt om man utesluter gluten och casein låter nästan otroligt.
Härnedan har jag tagit med en del av den information i ämnet som jag har funnit på nätet. Läs och begrunda.

Glutenexorfin

Glutenexorfiner är en grupp av opioida peptider som bildas när glutenproteiner bryts ned. Dom bryts vanligtvis ner till aminosyror av matsmältningsenzymer, men hos några individer sker inte detta. Dom ackumuleras då i kroppen och kan ge peptidförgiftning. Tilståndet kallas proteinintolerans och förekommer särskilt ofta hos patienter med ADHD, autism och schizofreni. Glutenexorfiner liknar effekten av opiater och påverkar därför hjärnan. Detta är delvis basen för den gluten- och kaseinfria dieten (GFCF-dieten). Abstinenser vid uteslutande av gluten från kosten är rapporterat hos hårt drabbade patienter.



Genom att följa strikt diet kan man förbättra allmäntillståndet, magens regelbundenhet och få de autistiska symtomen att gå tillbaka. Högfungerande personer med autism har ibland beskrivit det som att "tankarna klarnar." Teorin kring dessa dieter är att vissa människor inte kan bryta ner vissa födoämnen. Då bildas sk peptider (kedjor av aminosyror av olika längd) som påverkar hjärnans funktion och ger upphov till autistiska symtom. Då tarmen ofta är skör och mera genomsläpplig vid autism - sk autistisk enterokolit enligt dr Andrew Wakefield i England - kommer dessa peptider att vandra in i blodomloppet. Peptiderna är morfinliknande i sin kemiska uppbyggnad och kan ta sig genom blod/hjärnbarriären och störa hjärnans funktioner. Flera forskare - tex dr Karl Reichelt i Norge och Paul Schattock i England - har kunnat mäta förhöjda värden av morfinliknande peptider i urinen hos personer med autism. Det är särskilt gluten (finns i sädesslagen) och kasein (finns i mjölkprodukter) som ger upphov till dessa peptider. Det är inte fråga om en allergi i vanlig bemärkelse utan mera om ett förgiftningssymptom. Observera att det är proteinet i mjölken som ska undvikas och inte laktosen.

Läs mer om diet. www.autismweb.com/diet.htm

Autism can be aided by a gluten-free, casein-free diet.

Many physicians are prescribing this new diet, as up to 8 in 10 autistic children may benefit greatly.

Just a year ago, the evidence was largely anecdotal, but now the "Defeat Autism Now!" Protocol recommends that every autistic child be placed on a gluten-free, casein-free diet for at least 3 months. Here is what one person says about the impact the diet has had on her son:

"Hello! I really love your website--what a lifesaver it is to us since our autistic 3 year old began the GFCF diet! We are seeing AMAZING results--after only 6 months, our little one who never had met an IEP goal, has now met all his speech and occupational goals and we have to do another meeting with his therapists! Wow! :-D Thanks so much!"

So, what is gluten and casein? Since this site was initially founded to serve the gluten-free market, you can read all about gluten throughout our site. Click here to learn more about the complications of gluten and wheat, the silent invaders.

Connection between gluten-free, casein-free diets (gfcf) and autism.

Briefly, gluten is a protein, and so is casein. Gluten is a protein fraction found in all wheat, rye, barley, and most oat products. Casein is a protein fraction found in all dairy products. To most Autistic children, gluten and casein are the equivalent of poison. They leak into the gut, undigested, and attach to the opiate receptors of the autistic's brain. Essentially, many autistic children are "drugged" on wheat and milk products, as if they were on a morphine drip.

Although parents have been reporting a connection between autism and diet for decades, there is now a growing body of research that shows that certain foods seem to be affecting the developing brains of some children and causing autistic behaviors. This is not because of allergies, but because many of these children are unable to properly break down certain proteins.

Researchers in England, Norway, and at the University of Florida had previously found peptides (breakdown products of proteins) with opiate activity in the urine of a high percentage of autistic children. Opiates are drugs, like morphine, which affect brain function. These findings have recently been confirmed by researchers at Johnson & Johnson's Ortho Clinical Diagnostics. The two main offenders seem to be gluten (the protein in wheat, oats, rye and barley) and casein (milk protein.)

Is your autistic child addicted to gluten and wheat?

"But milk and wheat are the only two foods my child will eat. His diet is completely comprised of milk, cheese, cereal, pasta, and bread. If I take these away, I'm afraid he'll starve," were the comments issued by an anonymous mother in an interview with Karyn Seroussi of the Autism Network for Dietary Intervention.

Karyn responded, "There may be a good reason your child "self-limits" to these foods. Opiates, like opium, are highly addictive. If this "opiate excess" explanation applies to your child, then he is actually addicted to those foods containing the offending proteins. Although it seems as if your child will starve if you take those foods away, many parents report that after an initial "withdrawal" reaction, their children become more willing to eat other foods. After a few weeks, many children surprise their parents by further broadening their diets.

När ska någon på allvar våga gå ut med informationen om att gluten kan vara "farligt" för massor med människor.

Med min blogg om glutenfritt hoppas jag kunna väcka lite mer intresse för det här och jag hoppas att jag får synpunkter och kommentarer, kanske till och med fler vittnesmål om hur en glutenfri kost har påverkat någons hälsa till det bättre.

Viveca


Skapa debatt

Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi får igång en debatt om gluten i vår mat. Nu när vi vet att det är så otroligt många som inte mår bra av att äta gluten - och då tänker jag alltså inte bara på dom som har celiaki utan även på alla dom som har Glutensensitivity. För att försöka få igång en öppenhet kring detta har jag skickat iväg förslag till en artikel som jag hoppas att någon/några tidningar ska vilja ta in. Här nedan följer artikeln. Jag hoppas att det kanske finns fler än jag där ute i Sverige som vill vara med att synliggöra det här problemet. Så jag ser fram emot att få kommentarer, synpunkter eller allmänt tyckande.

Här kommer artikeln.

Varje dag äter vi alla massor av mat som kroppen inte vill ha. När kroppen har fått nog så svarar den genom att vi blir sjuka på olika sätt. Amerikansk forskning har visat att ett av våra absolut vanligaste livsmedel är just något som kroppen inte vill ha nämligen gluten. Nu pratar vi inte om dom som har sjukdomen celiaki utan det här gäller både dig och mig. Redan idag talar amerikanske forskare om en epidemi. Kanske är det så många som 42 procent av den amerikanska befolkningen som inte borde äta gluten - samma siffror gäller med all säkerhet för Sverige såväl som för resten av västvärlden.

När vi äter mat som innehåller gluten bildar kroppen antikroppar mot gluten - som kroppen betraktar som ett gift. Under väldigt lång tid, faktiskt i 10000-20000 år har det gått bra eftersom intaget av mat som innehöll gluten var ganska begränsat. Gluten är en beståndsdel, ett protein, som finns i vete, råg och korn. Men idag har vi en kost som till väldigt stor del är baserad på just gluten, tänk bara på allt bröd, pizza, pasta, paneringar, pannkakor etc som vi konsumerar, dessutom tillsätter ofta livsmedelsproducenterna vetemjöl i t ex ketchup, soyasås och en mängd andra produkter som man tror skulle vara fria från gluten. Dessutom är det så att det vete som odlas idag är så förädlat att det innehåller mycket, mycket mer gluten är våra ursprungliga vetesorter. Speltvete och dinkelvete är gamla vetesorter som innehåller mycket mindre gluten än dagens förädlade vete.

Att man har förädlat vetet så att det innehåller stora mängder gluten beror på dess egenskaper. Det är gluten som gör att en deg blir hanterbar, att degen blir seg och att brödet jäser bra. Därför använder bagarna dels vete med extra mycket gluten dels har man en säck som innehåller enbart gluten och som gärna tillsätter för att få en fin deg. Så det är inte konstigt att vi får i oss alldeles för mycket gluten.

När kroppen inte längre klarar av att bilda antikroppar i tillräckligt stor mängd så tränger en del av beståndsdelarna i gluten ut genom tarmen och påverkar sedan kroppen på olika sätt.

Så har forskningen till exempel visat att många som har fått diagnosen autism kan bli av med flera av sina symptom genom att äta gluten- och caseinfri (mjölk) kost. Samma gäller för många av dom som har diagnosen ADHD.

Listan på vilka sjukdomstillstånd som påverkas av gluten är mycket lång. Här kan bland annat nämnas benskörhet, reumatism, diabetes, migrän, Sjögrens syndrom,

psoriasis, fibromyalgi och många fler.

Som tidigare nämnts så ska det här inte förväxlas med celiaki som är en kronisk sjukdom som påverkar tunntarmen. Den nya överkänsligheten kallar forskarna för glutensensitivity. Forskningen kring glutensensitivity är ännu så länge ganska okänd för stora flertalet men pågår för fullt inte minst i USA.

För den som är intresserad av att läsa mer om det här finns det väldigt mycket information att hämta på Internet, bland annat på följande hemsidor finns intressant information:

http: //gluten-free.org/hoggan/.

www.gluten-free.org/reichelt.html

http://members.cox.net/harold.kraus/gluten.htm

http://www.gflinks.com/

http://www.finerhealth.com/


Viveca


RSS 2.0