Skapa debatt

Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi får igång en debatt om gluten i vår mat. Nu när vi vet att det är så otroligt många som inte mår bra av att äta gluten - och då tänker jag alltså inte bara på dom som har celiaki utan även på alla dom som har Glutensensitivity. För att försöka få igång en öppenhet kring detta har jag skickat iväg förslag till en artikel som jag hoppas att någon/några tidningar ska vilja ta in. Här nedan följer artikeln. Jag hoppas att det kanske finns fler än jag där ute i Sverige som vill vara med att synliggöra det här problemet. Så jag ser fram emot att få kommentarer, synpunkter eller allmänt tyckande.

Här kommer artikeln.

Varje dag äter vi alla massor av mat som kroppen inte vill ha. När kroppen har fått nog så svarar den genom att vi blir sjuka på olika sätt. Amerikansk forskning har visat att ett av våra absolut vanligaste livsmedel är just något som kroppen inte vill ha nämligen gluten. Nu pratar vi inte om dom som har sjukdomen celiaki utan det här gäller både dig och mig. Redan idag talar amerikanske forskare om en epidemi. Kanske är det så många som 42 procent av den amerikanska befolkningen som inte borde äta gluten - samma siffror gäller med all säkerhet för Sverige såväl som för resten av västvärlden.

När vi äter mat som innehåller gluten bildar kroppen antikroppar mot gluten - som kroppen betraktar som ett gift. Under väldigt lång tid, faktiskt i 10000-20000 år har det gått bra eftersom intaget av mat som innehöll gluten var ganska begränsat. Gluten är en beståndsdel, ett protein, som finns i vete, råg och korn. Men idag har vi en kost som till väldigt stor del är baserad på just gluten, tänk bara på allt bröd, pizza, pasta, paneringar, pannkakor etc som vi konsumerar, dessutom tillsätter ofta livsmedelsproducenterna vetemjöl i t ex ketchup, soyasås och en mängd andra produkter som man tror skulle vara fria från gluten. Dessutom är det så att det vete som odlas idag är så förädlat att det innehåller mycket, mycket mer gluten är våra ursprungliga vetesorter. Speltvete och dinkelvete är gamla vetesorter som innehåller mycket mindre gluten än dagens förädlade vete.

Att man har förädlat vetet så att det innehåller stora mängder gluten beror på dess egenskaper. Det är gluten som gör att en deg blir hanterbar, att degen blir seg och att brödet jäser bra. Därför använder bagarna dels vete med extra mycket gluten dels har man en säck som innehåller enbart gluten och som gärna tillsätter för att få en fin deg. Så det är inte konstigt att vi får i oss alldeles för mycket gluten.

När kroppen inte längre klarar av att bilda antikroppar i tillräckligt stor mängd så tränger en del av beståndsdelarna i gluten ut genom tarmen och påverkar sedan kroppen på olika sätt.

Så har forskningen till exempel visat att många som har fått diagnosen autism kan bli av med flera av sina symptom genom att äta gluten- och caseinfri (mjölk) kost. Samma gäller för många av dom som har diagnosen ADHD.

Listan på vilka sjukdomstillstånd som påverkas av gluten är mycket lång. Här kan bland annat nämnas benskörhet, reumatism, diabetes, migrän, Sjögrens syndrom,

psoriasis, fibromyalgi och många fler.

Som tidigare nämnts så ska det här inte förväxlas med celiaki som är en kronisk sjukdom som påverkar tunntarmen. Den nya överkänsligheten kallar forskarna för glutensensitivity. Forskningen kring glutensensitivity är ännu så länge ganska okänd för stora flertalet men pågår för fullt inte minst i USA.

För den som är intresserad av att läsa mer om det här finns det väldigt mycket information att hämta på Internet, bland annat på följande hemsidor finns intressant information:

http: //gluten-free.org/hoggan/.

www.gluten-free.org/reichelt.html

http://members.cox.net/harold.kraus/gluten.htm

http://www.gflinks.com/

http://www.finerhealth.com/


Viveca


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0