Autism och gluten

Att gluten påverkar många olika slags sjukdomstillstånd framkommer med all tydlighet. Men att även ett funktionshinder som autism kan påverkas positivt om man utesluter gluten och casein låter nästan otroligt.
Härnedan har jag tagit med en del av den information i ämnet som jag har funnit på nätet. Läs och begrunda.

Glutenexorfin

Glutenexorfiner är en grupp av opioida peptider som bildas när glutenproteiner bryts ned. Dom bryts vanligtvis ner till aminosyror av matsmältningsenzymer, men hos några individer sker inte detta. Dom ackumuleras då i kroppen och kan ge peptidförgiftning. Tilståndet kallas proteinintolerans och förekommer särskilt ofta hos patienter med ADHD, autism och schizofreni. Glutenexorfiner liknar effekten av opiater och påverkar därför hjärnan. Detta är delvis basen för den gluten- och kaseinfria dieten (GFCF-dieten). Abstinenser vid uteslutande av gluten från kosten är rapporterat hos hårt drabbade patienter.



Genom att följa strikt diet kan man förbättra allmäntillståndet, magens regelbundenhet och få de autistiska symtomen att gå tillbaka. Högfungerande personer med autism har ibland beskrivit det som att "tankarna klarnar." Teorin kring dessa dieter är att vissa människor inte kan bryta ner vissa födoämnen. Då bildas sk peptider (kedjor av aminosyror av olika längd) som påverkar hjärnans funktion och ger upphov till autistiska symtom. Då tarmen ofta är skör och mera genomsläpplig vid autism - sk autistisk enterokolit enligt dr Andrew Wakefield i England - kommer dessa peptider att vandra in i blodomloppet. Peptiderna är morfinliknande i sin kemiska uppbyggnad och kan ta sig genom blod/hjärnbarriären och störa hjärnans funktioner. Flera forskare - tex dr Karl Reichelt i Norge och Paul Schattock i England - har kunnat mäta förhöjda värden av morfinliknande peptider i urinen hos personer med autism. Det är särskilt gluten (finns i sädesslagen) och kasein (finns i mjölkprodukter) som ger upphov till dessa peptider. Det är inte fråga om en allergi i vanlig bemärkelse utan mera om ett förgiftningssymptom. Observera att det är proteinet i mjölken som ska undvikas och inte laktosen.

Läs mer om diet. www.autismweb.com/diet.htm

Autism can be aided by a gluten-free, casein-free diet.

Many physicians are prescribing this new diet, as up to 8 in 10 autistic children may benefit greatly.

Just a year ago, the evidence was largely anecdotal, but now the "Defeat Autism Now!" Protocol recommends that every autistic child be placed on a gluten-free, casein-free diet for at least 3 months. Here is what one person says about the impact the diet has had on her son:

"Hello! I really love your website--what a lifesaver it is to us since our autistic 3 year old began the GFCF diet! We are seeing AMAZING results--after only 6 months, our little one who never had met an IEP goal, has now met all his speech and occupational goals and we have to do another meeting with his therapists! Wow! :-D Thanks so much!"

So, what is gluten and casein? Since this site was initially founded to serve the gluten-free market, you can read all about gluten throughout our site. Click here to learn more about the complications of gluten and wheat, the silent invaders.

Connection between gluten-free, casein-free diets (gfcf) and autism.

Briefly, gluten is a protein, and so is casein. Gluten is a protein fraction found in all wheat, rye, barley, and most oat products. Casein is a protein fraction found in all dairy products. To most Autistic children, gluten and casein are the equivalent of poison. They leak into the gut, undigested, and attach to the opiate receptors of the autistic's brain. Essentially, many autistic children are "drugged" on wheat and milk products, as if they were on a morphine drip.

Although parents have been reporting a connection between autism and diet for decades, there is now a growing body of research that shows that certain foods seem to be affecting the developing brains of some children and causing autistic behaviors. This is not because of allergies, but because many of these children are unable to properly break down certain proteins.

Researchers in England, Norway, and at the University of Florida had previously found peptides (breakdown products of proteins) with opiate activity in the urine of a high percentage of autistic children. Opiates are drugs, like morphine, which affect brain function. These findings have recently been confirmed by researchers at Johnson & Johnson's Ortho Clinical Diagnostics. The two main offenders seem to be gluten (the protein in wheat, oats, rye and barley) and casein (milk protein.)

Is your autistic child addicted to gluten and wheat?

"But milk and wheat are the only two foods my child will eat. His diet is completely comprised of milk, cheese, cereal, pasta, and bread. If I take these away, I'm afraid he'll starve," were the comments issued by an anonymous mother in an interview with Karyn Seroussi of the Autism Network for Dietary Intervention.

Karyn responded, "There may be a good reason your child "self-limits" to these foods. Opiates, like opium, are highly addictive. If this "opiate excess" explanation applies to your child, then he is actually addicted to those foods containing the offending proteins. Although it seems as if your child will starve if you take those foods away, many parents report that after an initial "withdrawal" reaction, their children become more willing to eat other foods. After a few weeks, many children surprise their parents by further broadening their diets.

När ska någon på allvar våga gå ut med informationen om att gluten kan vara "farligt" för massor med människor.

Med min blogg om glutenfritt hoppas jag kunna väcka lite mer intresse för det här och jag hoppas att jag får synpunkter och kommentarer, kanske till och med fler vittnesmål om hur en glutenfri kost har påverkat någons hälsa till det bättre.

Viveca


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0