Hur vanligt är celiaki och glutenintolerans?

Nu har jag varit ute och sökt på nätet igen och funnit lite intressanta synpunkter som jag vill förmedla här, längst ner finns uppgifterna över var jag fann den här informationen.

Celiaki betraktades en gång i tiden som en ovanlig sjukdom.
Senare års studier visar att riktig celiaki och tyst celiaki kan överstiga 1% i västvärlden och runt om i världen.
Man tror att så många som 42% av befolkningen i USA har gener som påverkas av vete.
Gluten överkänslighet kan vara en viktig faktor i åtminstone 77% av alla fall av autoimmuna sjukdomar.
Den sammanlagda mängden oupptäckta fall av allergi mot gliadin, allt från mild allergi till alvarlig , kan vara så hög som 29% i USA.

För en generation sedan fick läkarna lära sig att sjukdomen celiaki var så ovanlig att dom kanske aldrig skulle träffa på ett fall under sin livstid. Ändå så såg de gamla grekerna sjukdomen så ofta, utan internet, telefon eller tidningar,  att de gav den ett namn.
Mer nyligen har nyfikna endokrinologer med lyckliga patienter undrat över varför celiaki var så vanligt ihop med diabetes. En del psykologer som upptäckte celiaki tyckte det var vanligt med celiaki ihop med psykologiska problem. Reumatologer blev nyfikna på varför celiaki föreföll så vanligt ihop med reumatoid artrit.

Hur har en ovanlig sjukdom kunnat bli något som kan påverka så många som 1 av 4 amerikaner någon gång i deras liv? Svaret är att sjukdomen inte har blivit vanligare utan den har funnits där hela tiden och läkarna börjar nu lära sig hur de ska upptäcka den.

Av alla amerikaner räknar man med att 42 % har gener med glutenöverkänslighet
29% har antikroppar som kan upptäckas genom avföringsprov
11% har antikroppar i blodet
1% har sjukdomen celiaki

Här hemma har jag just kommit i kontakt med två bröder i övre medelåldern som har haft problem med magen i hela livet. En av bröderna har just fått besked om att han har celiaki och den andre brodern är nu på väg att gå över till glutenfri kost.
Att leva på glutenfri kost behöver inte vara så svårt man kan äta precis lika gott som tidigare man måste bara lära sig vad som kan innehålla gluten och vad som är säkert att äta.

Idag har jag förresten precis bakat ett jättegott bröd i bakmaskinen. Det smakade precis som ett vanligt bröd.
Receptet kommer på hemsidan inom några dagar: Vardagslimpa med havre
Att baka i maskin är ju hur enkelt som helst i med ingredienserna, programmera maskinen och ca 3 timmar senare är brödet klart. Inga kladdiga redskap, inga tider att passa. Fantastiskt!

Här kommer länken där jag har hämtat ovanstående uppgifter: http://members.cox.net/hal.kraus/gluten/prevalence.htm


Viveca

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0