Kan stress skapa glutenintolerans?

 

 

2011-06-12

 

Allergier och intoleranser hos barn blir allt vanligare, med kända allergener som mjölk, gluten (gliadin), soja, skaldjur och ägg m.fl. En allergisk reaktion yttrar sig genom en snabb reaktion från vårt medfödda immunförsvar och kan innebära andnöd, svullnad och klåda. En intolerans är en enklare, kronisk reaktion, som beror på att vårt adaptiva, upptränade immunförsvar aktiveras. Men vad beror dessa reaktioner på..?

 

I en artikel, publicerad på medicinska fakulteten vid Lunds Universitet, har Malmöforskare studerat immunförsvaret hos de gravida kvinnor, vars barn utvecklar glutenintolerans. Resultatet visar att mammans immunförsvar fått en balansförskjutning som bidrar till att barnet har lättare att utveckla sjukdomen senare i livet.

Moderns förskjutning av immunförsvaret kan bero på en virusinfektion eller på miljöfaktorer som kemikalier, osund kost, långvarig stress eller andra faktorer som inverkar på immunförsvaret och på den allmänna hälsan.

Resultatet som framhävs i artikeln, visar på vikten av att mamman är frisk och har ett fullgott immunförsvar. Den stora gåtan om varför vissa barn utvecklar allergier såsom glutenintolerans eller drabbas av mjölkallergi, kan alltså vara på väg att lösas.

Enligt en av artikelns författare, Malin Fex, kan balansskjutning hos en gravid mamma grunda sig i det faktum att ett växande fostret till stor del är främmande för mammans immunförsvar. Om vårt immunförsvar inte erhöll en förskjutning av immunförsvaret, skulle vi stöta bort fostret och få missfall.

- Det sker en förskjutning med det specifika försvaret som anses mindre farligt för fostret samtidigt som det generella försvaret dämpas något, säger Malin Fex, Lunds universitet i Malmö.

Sammanfattningsvis, kan man alltså konstatera att en gravid kvinna bör leva hälsosamt innan och under sin graviditet, inte bara utifrån kända faktorer som alkohol och rökning, utan även genom att ha god återhämtning, minskad stress och lägre exponering av kemikalier och miljögifter.

Källa:
Immunförsvar i obalans kan leda till glutenintolerans
Författare: Eva Bartonek Roxå
Publicerad på Medicinska fakultetens hemsida vid Lunds universitet
Månadens vetenskapliga artikel mars 2011
http://www.vetenskaphalsa.se/immunforsvar-i-obalans-kan-leda-till-glutenintolerans/

 Texten ovan är skriven av Zarah Öberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0