Välfärdssjukdom?

Ibland när jag går i mina tankar så funderar jag på om inte gluten sensitivity/glutenöverkänslighet är en välfärdssjukdom?
Förr, för flera hundra år sedan, så åt man ju betydligt mindre mängder bröd än vad vi gör idag. pizza, pasta etc var okända saker. Det vete som man eventuellt bakade av hade betydligt mindre mändger gluten än vad vete har idag. Spelt och dinkel som man hör så mycket talas om idag är sådana gamla vetesorter - dom innehåller gluten men inte alls i sådana mängder som dom framforskade sorterna.

Någon gång på vägen kom man underfund med att gluten var bra för det gjorde degen seg och så att den jäser bättre men var det någonsin någon som kollade hur kroppen reagerade när vi fick mer och mer gluten? Det verkar inte så utan det är  först nu när fler och fler visar sig vara överkänsliga mot gluten som det här har blivit aktuellt med sådan forskning.

Så bagarna kunde i godan ro baka sina fina bröd gjorda på vete med extra mycket gluten i. Och för att försäkra sig om att brödet ska bli riktigt fint så hade/har bagaren en säck med ren gluten i och som sedan kan skopas ner i degen. Inte konstigt att vi får för mycket gluten i oss. Och om då kroppen betraktar gluten som ett gift är det väl inte så konstigt att fler och fler uppvisar alla möjliga sjukdomstillstånd.

Bland annat så har vi fått fler och fler personer som får diagnosen autism och/eller ADHD. Det har nu visat sig att många med de här diagnoserna blir mycket bättre och att många symptom försvinner om de äter en gluten och caseinfri kost (casein=ett ämne som finns i mjölk). Det här finns det en hel del forskningsbelägg för och då har man också kunnat se att om man slutar med dieten så återkommer symptomen.
Forskning om autism och gluten har bland annat pågått i USA och NOrge. Idag finns det  speciella föreningar för den här gruppen av glutenöverkänsliga.
Jag har hört talas om fall där barn med ganska svår autism har kunnat gå i vanlig skola efter att ha börjat med gluten- och caseinfri kost. Fantastiskt tycker jag!

En som har forskat om det här med autism/ADHD och gluten är  Dr Malcolm Hooper från University of Sunderland.

Undrar just vad  Livsmedelsverket säger om det här? För mig verkar det som att man borde undersöka saken närmare och kanske sätta vissa högsta värden av gluten som får finnas i vår mar.


Viveca

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0