Dangerous Grains

Nu är veckan igång och som vanligt är det fullt upp på mjöleriet, vi kallar vår fabrik för glutenfria produkter så.

Idag har vi haft besök av vår produktutvecklare. Det är alltid givande att prata med honom för han kan så mycket om hur man skapar bra produkter. Samtalet kom idag också att handla lite om hans svärdotter som har drabbats av  MS. Jag kunde då berätta att det finns en hel del forskning som tyder på att om man har MS så kan man bli mycket bättre om man äter glutenfri kost. MS är en immunologisk sjukdom och glutenet påverkar vårt immunförsvar.

För dom som vill veta mer om gluten så kan jag rekommendera en bok som heter Dangerous Grains, den är skriven av Dr Ron Hoggan. Boken handlar omceliaki och andra gluten-associerade tillstånd.
Här nedan följer några punkter som är hämtade ur boken:
1. Learning disabilities and behaviour problems are increasing.
2. Our grain consumption is on the rise.
3. Certain people are not adapted genetically (based on their heritage) to gluten grains because of the relatively short time (compared to human existence) that grains have been around.
4. People in general may not de adapted to gluten grains because of all the changes that humans have made to the grains themselves.
5. Grains make up much more of our diet today than in the past.
6. Gluten grains have been shown to cause neurological damage.
7. Celiac disease patients have reported more frequently than the rest of the population: abnormal blood flow patterns in the brain, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), learning disabilities and dyslexia.
8. Gluten sensitivity patients have problems with learning and behaviour which are very similar to those found in newly diagnosed patients.
9. Gluten sensitivity is found in 11% to 12% of random groups in the US and UK (celiac disease accounts for 1% of the population).
10. Patients with gluten sensitivity showed improvements in learning readiness after at least three months on a glutenfree diet.

Det är ganska mycket intressant information, eller hur?
Dessutom vet man ju att just veteproduktionen använder sig av jättemycket bekämpningsmedel av olika kaliber - inget av det är nyttigt för oss.

I alla fall så gick vår produktutvecklare iväg med en kasse med glutenfria produkter så nu skulle hans svärdotter prova att äta glutenfritt för att se hur det kommer att påverka hennes sjukdom. Personligen tror jag att det första som hon kommer att märka är att hon blir mindre trött. Men det ska bli mycket intressant att höra hur det går för henne. En av de forskare som anser att gluten påverkar sjukdomen MS är Dr Stacy Astor Shaul.


Dr Shaul har skrivit en hel del intressant om det som han kallar Gluten intolerance: a paradigm of an epidemic.

Jag ska berätta lite mer om det framöver.

Viveca

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0